Έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Αντανακλάσεις» Καβάλα 2017

Το Εικαστικό Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας στο πλαίσιο του Καλλιτεχνικού Μαΐου 2017, διοργανώνει έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Αντανακλάσεις, στον πολυχώρο Παλλάδιο, από 18 έως 28 Μαΐου.

Συμμετέχουν:

Αγάλου Γιώργος – Βαρελά Δώρα – Γιαντζής Διαμαντής – Γκόκας Βασίλης – Θεοδοσιάδης Μιχάλης – Καγιάς Θεόδωρος – Καλούδας Μανώλης – Καμαργιάνης Κώστας – Καρακίτσος Χρήστος – Κρίστιτς Δημήτρης – Μήτρογλου Ανθή – Παπαλεξίου Μαρία – Σαμαρούδης Νίκος – Σταγγίδης Αδριανός – Σταγγίδης Διαμαντής – Σιδηροπούλου Κωνσταντίνα – Τασιάκης Γιάννης – Τσαφή Αντιγόνη – Χατζηγεωργιάδης Νίκος.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 9 μμ στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ επί της Ερυθρού Σταυρού 4 στην Καβάλα.

Αντανάκλαση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το φως, ο ήχος και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα αλλάζουν διεύθυνση, όταν προσπίπτουν σε μια επιφάνεια. Έμμεση συνέπεια, αντίκτυπος -η εμφάνιση του ειδώλου ενός αντικειμένου σε μια λεία και γυαλιστερή επιφάνεια. Το φανέρωμα αισθημάτων και σκέψεων με τρόπο ζωντανό και πιστό σαν μέσα από καθρέφτη.

Η αντανάκλαση, σταθερή ή φευγαλέα, μας επιστρέφει μια εικόνα του εαυτού μας ή του κόσμου γύρω μας. Αποτελεί μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των ορίων του χώρου, του χρόνου, των αισθημάτων, των επιθυμιών, των σχεδίων, των προτιμήσεων και των επιλογών που δίνει την υποψία της επαναδιαπραγμάτευσης της ταυτότητας μας.

Η αντανάκλαση μπορεί να ορίζει με νέο τρόπο τη γεωγραφία ενός χώρου ως τόπου συνάντησης ή αποχωρισμού, με τον εαυτό μας ή με τους άλλους, σε χρόνο συγχρονικό και ταυτόχρονα άχρονο, όπου τα πράγματα μπορούν να τραπούν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, καθώς κουβαλά την προβολή των επιθυμιών και των φόβων που δίνουμε στην εικόνα μας ή στην εικόνα του κόσμου. Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με την ψυχρή λογική ενός χειρουργού ή με την περιέργεια του εξερευνητή μιας χώρας άγνωστης, αλλά ταυτόχρονα οικείας, όπου μπορούν να τεθούν προβλήματα σχέσεων, και όχι μόνον του εαυτού μας όπου μπορούμε να είμαστε γλυκείς ή συμπονετικοί ή πάλι να έρθουμε αντιμέτωποι με το τέρας που κρύβουμε μέσα μας…

«Είναι η τρίτη χρονιά που ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας διοργανώνει τον Καλλιτεχνικό Μάιο, μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στην Καβάλα. Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Αντανακλάσεις. Οι περίπου 20 καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι, στη συντριπτική πλειοψηφία, απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών, ηλικίας 30-40 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική καλλιτεχνική περίοδό τους, γεγονός που αντανακλάται στο υψηλό επίπεδο της έκθεσης.

Ο πολυχώρος Παλλάδιο, που έχει διαμορφωθεί όμορφα σαν γκαλερί για να φιλοξενήσει την έκθεση, ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να καλύψει το έλλειμμα της πόλης σε εκθεσιακούς χώρους για εικαστικά. Ως διοργανωτές της έκθεσης νιώθουμε περήφανοι για την έκθεση αυτή και την θεωρούμε σαν ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα που έχουν συμβεί στην πόλη μας», δηλώνει o Διαμαντής Σταγγίδης, υπεύθυνος του εικαστικού τμήματος του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.